ZOETERMEER – WelThuis De Boomgaerd aan het Zalkerbos in Zoetermeer is maandag 12 november officieel in gebruik genomen. Dit gloednieuwe woonzorggebouw beschikt over 66 appartementen en acht gemeenschappelijke buurtkamers. De locatie biedt zorg en begeleiding aan ouderen met een vorm van dementie. Een deel van de bewoners komt vanuit de tijdelijke huisvesting WelThuis Monteverdi, nabij het Woonhart in Zoetermeer.

Iedere bewoner van De Boomgaerd beschikt over een eigen tweekamerappartement met woonkamer, aparte slaapkamer en badkamer. Daarnaast zijn alle appartementen voorzien van een ruim balkon. Per acht wooneenheden is er een buurtkamer waar bewoners gezamenlijk kunnen vertoeven. Laurence Mannot, locatiemanager van De Boomgaerd vertelt trots: “De Boomgaerd biedt onze bewoners een echt thuis. Ze hebben hier veel eigen ruimte en privacy. Zo heeft iedere bewoner een eigen plek om zich even helemaal terug te trekken alleen, met partner en/of naasten.”

Leefcirkels

In De Boomgaerd wordt gebruik gemaakt van zorgdomotica. Geavanceerde technische hulpmiddelen bieden zorgmedewerkers extra ogen en oren om goede zorg te verlenen en de kwaliteit van leven van bewoners te vergroten. Zo zijn er leefcirkels in het gebouw gecreëerd, waardoor bewoners zich in meer of mindere mate zelfstandig binnen en/of buiten het gebouw kunnen bewegen. In samenwerking met interieurstylist Livin is de inrichting van de locatie geheel afgestemd op mensen met dementie. Zo is gewerkt met frisse kleuren, nostalgische meubels en aansprekende belevingselementen die de zintuigen prikkelen.

Duurzaam gebouw

Duurzaamheid was een belangrijk thema bij de bouw van De Boomgaerd. Op het dak liggen zonnepanelen en de verwarming vindt plaats met luchtwarmtepompen. Ook de functie van het gebouw is duurzaam. Aad van der Tas, projectontwikkelaar bij De Goede Woning legt uit: “Wij hebben het gebouw zo ontwikkeld dat het energieneutraal en toekomstbestendig is. En mocht het nodig zijn, dan kunnen de wooneenheden in de toekomst met beperkte middelen geschikt gemaakt worden voor eenpersoonshuishoudens of voor jongeren.”

Over De Boomgaerd

WelThuis De Boomgaerd ligt in de Zoetermeerse wijk Meerzicht op het voormalige terrein van Kentalis, direct achter monumentale boerderij De Hooge Woning. Aangrenzend aan De Boomgaerd ligt een schiereiland met een kleine boomgaard. Hier heeft de nieuwe locatie dan ook de naam ‘De Boomgaerd’ aan te danken. De eigenaar/verhuurder van De Boomgaerd is De Goede Woning en het gebouw is gerealiseerd door BAM Wonen uit Rotterdam.