Zorg en diensten

Specialistische Palliatieve Zorg

Samen door de laatste levensfase – in een warme, zorgzame omgeving

Bij onze bijzondere voorzieningen voor specialistische Palliatieve Zorg vindt u alle voorwaarden ingevuld om op een waardige manier afscheid te nemen van het leven en elkaar. We bieden een warme, open omgeving waarin de expertise aanwezig is voor persoonsgerichte zorg, ondersteuning en begeleiding in de laatste levensfase. Bij ons vindt u de professionaliteit en aandacht voor een waardig afscheid.

Passende woon- en zorgoplossing, dicht bij huis

Drie op de vier Nederlanders geeft aan thuis te willen sterven, ondersteund door palliatieve wijkverpleging. Helaas kan dit zwaarder zijn dan verwacht. Praktische obstakels kunnen de laatste levensfase juist bemoeilijken, de belasting voor mantelzorgers is niet altijd even goed op te brengen. U wilt dan snel geholpen worden. Met een betrouwbare oplossing, dicht bij huis, en vertrouwd als thuis. Zoekt u op korte termijn een woon- en zorgomgeving waar u uw laatste levensfase samen met uw naasten op een veilige en comfortabele manier doorbrengt? We staan voor u klaar.

Specialistische palliatieve zorg – wat, wanneer en waar?

Palliatieve zorg richt zich niet op genezing, maar op verlichting van lichamelijke en mentale klachten, pijnbestrijding en optimale begeleiding. Vaak zijn er geen behandelperspectieven meer bij een ongeneeslijke ziekte, maar ook ouderdom, dementie en chronische ziekten kunnen palliatieve zorg noodzakelijk maken. In de allerlaatste levensfase spreken we van palliatieve terminale zorg. Die verlenen we binnen specialistische units. De richtlijn om hiervoor in aanmerking te komen is een gediagnosticeerde levensverwachting van maximaal drie maanden.

Samenzijn – ook in uw laatste levensfase

In palliatieve zorg is de nabijheid van naasten essentieel voor de kwaliteit van de laatste levensfase. Immers, sterven gaat over afscheid nemen en zowel rouwmomenten als waardevolle herinneringen delen. Wij stimuleren de actieve aanwezigheid van familie en vrienden, kennen geen bezoektijden, en plegen permanent overleg. Als u als partners gewend bent om samen te slapen, is er geen enkele reden om dat bij ons niet te doen!

Uw wensen geven de doorslag

Voor het verlenen van palliatieve terminale zorg beschikken we op één locatie over een speciale unit met zes plaatsen (WelThuis De Irishof in Zoetermeer) en op een toenemend aantal locaties over speciaal ingerichte kamers. In beide gevallen is de zorg geïntegreerd in een kleinschalige woon- en zorgvoorziening en tekent een deskundig team voor de uitvoering. Bovendien bent u verzekerd van de nabijheid van zorgprofessionals en kunt u gebruik maken van de faciliteiten van onze woon-zorglocatie. Een team van zorgprofessionals bestaat uit verzorgenden, verpleegkundigen en vrijwilligers. De medische eindverantwoordelijkheid ligt bij de huisarts of de specialist ouderengeneeskunde. Zij bepalen of paramedici ingezet moet worden, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut of psycholoog. Ook heeft u toegang tot diverse vormen van aanvullende zorg. U bent 24 uur per dag in zorgzame handen, met een volwaardige plaats voor iedereen die u lief is.

Dit is waar ons team zich in uw laatste levensfase aan verbindt:

•  Persoonsgerichte zorg in een warme, open woon- en leefomgeving, afgestemd op lichamelijke, sociale, psychische en spirituele behoeften
•  Directe nabijheid van een ervaren team waarin diverse verpleegkundige, verzorgende, (para)medische, disciplines en kundige vrijwilligers vertegenwoordigd zijn;
•  Maximale autonomie – respect voor wensen, ideeën en beslissingen van cliënten en hun naasten, ook bij de keuze van het moment van sterven bij uitzichtloos lijden
•  Nadruk op kwaliteit van leven en aandacht – we gaan geen gespreksonderwerp of levensvraag uit de weg
•  Optimale bewegingsvrijheid voor naasten en beschikbaarheid van koppelbedden voor naasten die willen blijven slapen

Toegang tot palliatieve zorg – u weet snel wat we voor u kunnen betekenen

‘We zijn er voor iedereen, beseffen dat u direct wilt weten waar u aan toe bent, en staan klaar om u zo snel mogelijk verder te helpen en welkom te heten’

Palliatieve zorg maakt deel uit van ons totale zorgpakket gericht op volwassenen. Echter, de laatste levensfase – de terminale fase – vraagt om specialistische voorzieningen, bij voorkeur dicht bij huis. Op een toenemend aantal locaties biedt WelThuis voorzieningen waar alle voorwaarden zijn ingevuld voor een waardig afscheid van het leven.

In Zoetermeer beschikken we over een specialistische unit Palliatieve Zorg, bekend als De Irishof. Vanuit die ervaring en om antwoord te geven op geluiden uit de regio, hebben we ook in De State Hillegersberg (Rotterdam) en De Westerweeren (Bergambacht, naar verwachting per augustus 2021) speciale voorzieningen ingericht. Op beide locaties bieden we meerdere volwaardige plaatsen aan. Onze teams zijn deskundig voor deze vorm van zorg en bespreken met u en uw verwanten hoe we uw verblijf zo aangenaam en persoonlijk mogelijk kunnen maken.

Samenzijn in een gastvrije omgeving

U bent bij ons thuis in een royale, lichte woon- en leefkamer met eigen sanitaire voorzieningen en optimaal uitzicht op de mooie omgeving. In een open, gastvrije omgeving, waar een prettige rust heerst. De kamers beschikken over bedden van hoge kwaliteit en er is ruimte voor vertrouwde spullen. U kunt er als partner voor kiezen om bij elkaar te blijven slapen. In dat geval richten we uw kamer in met comfortabele ‘koppelbedden’ – eenpersoonsbedden met het comfort van een tweepersoonsbed.

Optimaal toegankelijk

Iedereen is bij ons welkom. Achtergrond, religie en levensovertuiging spelen geen rol. Onze procedures zijn gericht op snelle besluitvorming en zo min mogelijk obstakels voor de gewenste verhuizing. Hiervoor werken we nauw samen met huisartsen, specialisten, lokale ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Onze inspanningen zijn erop gericht dat u snel weet waar u aan toe bent.

Aanvullende zorg

Cliënten van onze afdeling hebben toegang tot alle relevante reguliere (medische) zorg én tot aanvullende – complementaire – zorg. Een veel door ons geboden aanvulling op palliatieve is onder meer aromatherapie, ook wel geurtherapie genoemd. Deskundige massages met etherische oliën bieden vaak extra verlichting bij onder meer fysieke pijn, verdriet, angst en onrust. Bij de toepassing van aromatherapie zijn de wensen van onze cliënten leidend.

Voor wie en wanneer?

We bieden een betrouwbare oplossing voor het moment waarop de thuissituatie te zwaar wordt en aanvullende zorg en ondersteuning gewenst  is. Doorverwijzing verloopt via uw huisarts, instellingsarts of het ziekenhuis, op basis van Eerstelijnsverblijf palliatieve zorg (ELV) volgens de Zorgverzekeringswet. Ook andere financieringsvormen, zoals de WLZ, zijn mogelijk. Bij twijfels helpen we u graag op weg. We zetten ons samen in voor spoedige besluitvorming, kortlopende procedures en uit handen nemen van zorgen. Onze voorzieningen zijn toegankelijk voor volwassenen met een medisch vastgestelde levensverwachting van drie maanden of minder. Wilt u meer weten? U bent welkom met uw vragen. Ook kunt u een kennisafspraak maken en bent u welkom voor een rondleiding.

Criteria voor opname

Voor opname in het hospice gelden de volgende criteria:

  • U bent 18 jaar of ouder
  • De diagnostiek is afgerond en behandeling, gericht op genezing, is niet meer mogelijk
  • De levensverwachting is naar medisch inzicht minder dan drie maanden

Informatie & contact

Voor meer informatie of aanmelding, kunt u contact opnemen met de woonzorgadviseurs via 088 – 92 93 040 of woonzorgadvies@welthuis.nl.

Volg ons op: