De palliatieve afdeling Irishof in WelThuis Vivaldi is sinds een jaar open. Hier worden mensen verzorgd die niet meer thuis kunnen wonen. De afdeling wordt gerund door een hecht team van medewerkers en vrijwilligers. Wat maakt dit werk bij Irishof zo mooi? We vroegen het aan twee vrijwilligers van het eerste uur: Diny Schouten en Ria Wilderom.

‘Vrijwilligerswerk op een afdeling waar de mensen doodgaan, dat is toch eng?’, een veel gestelde vraag aan Diny (78) en Ria (71), beiden actief als vrijwilliger in Irishof. “In tegendeel, het werk is juist heel erg mooi.” vertelt Diny. “Wij kunnen zoveel betekenen voor de gasten die hier verblijven: het geven van rust, het bieden van een luisterend oor. Wij hebben de tijd en aandacht voor iedereen die gezelschap wil. Soms wil iemand alleen maar dat je zijn hand vasthoudt, een andere keer wil hij dat je luistert naar zijn levensverhaal. Soms fungeren we ook als vertrouwenspersoon. Wij passen ons aan naar de wensen en behoeften van onze gasten.”

Ria vult aan: “We gaan er natuurlijk ook op uit met de mensen: een bezoekje aan de winkel, het restaurant of we maken een wandeling in de tuin. We kunnen op het terras zitten en naar de eendjes kijken. Als het lukt doen we ook mee met een van de vele activiteiten in Vivaldi.” Diny vertelt glimlachend: “Zo ben ik eens met een dame naar schilderles gegaan. In eerste instantie vond ze het spannend, maar eenmaal achter de schildersezel had ze de smaak te pakken en heeft ze drie schilderijen gemaakt. Ze was apetrots! Na haar overlijden waren deze schilderijen heel waardevol voor haar kinderen.”

Ook de coördinator van Irishof Marian van de Ridder zit aan tafel. Ze vertelt: “Medewerkers en vrijwilligers in Irishof zijn écht een team. De medewerkers zijn verantwoordelijk voor alle zorgtaken. De vrijwilligers kunnen hierbij ondersteunen waar nodig. Geen verplichtingen, alleen als ze dat zelf ook willen. Denk hierbij aan helpen met het eten, opruimen of bedden opmaken.” Marian vervolgt: “Het is belangrijk dat je er kunt zijn voor een ander. Vrijwilligerswerk kan op sommige momenten intensief zijn, want er komen veel emoties bij kijken. Om onze vrijwilligers te leren hoe zij de gasten het beste kunnen ondersteunen, regelt WelThuis cursussen via het VPTZ, een koepelorganisatie voor organisaties in de palliatieve terminale zorg.”

“Om vrijwilligerswerk te doen moet je stevig in je schoenen staan en flexibel zijn. Het is belangrijk dat je kunt inspelen op de wensen en behoeftes van onze gasten. Je moet goed kunnen luisteren en respectvol zijn”, aldus Marian. Ria en Diny zijn het er helemaal mee eens: “Het is prettig als je mensenkennis hebt. We maken hier namelijk veel mee. Soms ondersteunen we de familie of geven een naaste aandacht wanneer hij zich machteloos voelt en verdriet heeft. Het is vooral belangrijk om een luisterend oor te zijn. Het meemaken van het laatste stuk van iemands leven is heel intiem, we vinden het heel bijzonder dat we daaraan mogen bijdragen.”

Eerder dit jaar ontving Diny een lintje voor het vrijwilligerswerk dat zij al zoveel jaren doet. “Mijn kleinzoon van 11 jaar had mij hiervoor opgegeven. Nietsvermoedend werd ik meegenomen voor een uitje. Pas toen we bij de uitreiking waren, besefte ik dat ik een lintje zou krijgen. Prachtig!” Overwegen Ria en Diny weleens te stoppen? “Nee, in Irishof zitten wij helemaal op onze plek. Wij blijven net zo lang doorgaan als we kunnen!”

Irishof in Vivaldi is hard op zoek naar extra vrijwilligers. Wilt u ook vrijwilligerswerk doen? Neem dan contact op met Marian van de Ridder, coördinator van Irishof, m.vanderidder@welthuis.nl of bel 06-52413193.