Op woensdag 22 mei organiseerden de projectgroep Persoonsgerichte zorg van WelThuis voor alle teamrolhouders Persoonsgerichte zorg een druk bezochte inspiratiemiddag. Een initiatief om medewerkers van elkaar te laten leren en successen met elkaar te delen. Persoonsgerichte zorg is een belangrijk thema voor WelThuis de komende jaren. Op alle locaties zijn teamrolhouders ‘persoonsgerichte zorg’ werkzaam die vraagbaak zijn rond dit onderwerp en hun collega’s stimuleren om bewoners goed te leren kennen. Er was een vol programma met onder meer een lezing van verpleegkundige en theatermaker Jan van der Hammen en een informatiemarkt met interactieve presentaties door onze eigen collega’s. Alle WelThuis locaties waren vertegenwoordigd.

Lezing Jan van der Hammen
Jan van der Hammen ging op zijn 17de de zorg in, en kwam al snel terecht in de ouderenzorg. De mooiste ontdekking in zijn leven was dat hij zijn liefde voor theater kon combineren met zijn kennis van de zorg. Hij nam de aanwezigen aan de hand in een humorrijke en inspirerende lezing over persoonsgerichte zorg.  Actieve oefeningen werden gecombineerd met thema’s zoals; het overvragen van het brein, het ouder wordende en beschadigde brein en natuurlijk de theorie van Kitwood. Met de nodige lachsalvo’s introduceerde Jan het ‘zorg-van-plan’ in plaats van het zorgplan. Waarbij hij oppert dat we, om echt te kunnen afstemmen op onze bewoners, ‘onze plannen’ eens los moeten laten. ‘Persoonsgerichte zorg is nu helemaal hip, terwijl de bedenker ervan al dood is. Dat is eigenlijk best opvallend, niet?’ Aldus Jan van der Hammen.  ‘Jan is een boeiende spreker is met een duidelijk verhaal, dat de lezing interactief, inspirerend, en met humor gebracht is zodat het je goed bij blijft.’ aldus een enthousiaste collega van WelThuis.

   

Informatiemarkt
Persoonsgerichte zorg is niet ‘nieuw; er gebeuren heel veel mooie dingen op locatie. Dit willen wij graag delen met elkaar om heel bewust aandacht te besteden aan de bewoner en zijn of haar verhaal. ‘Mij is na deze bijeenkomst nog duidelijker geworden dat familie en informatie over persoonlijkheid en biografie van de bewoner belangrijk is om hem of haar te doorgronden en te weten wat zijn of haar voorkeuren zijn, zodat je nog meer gericht op de persoon kunt helpen.’ aldus een teamrolhouder persoonsgerichte zorg van WelThuis.

Op de informatiemarkt kregen alle WelThuis locaties een eigen inspiratietafel toegewezen en presenteerde zij op informele wijze hun succesverhaal over persoonsgerichte zorg aan elkaar. Zo waren er interactieve katten, nachtdiensten in badjas, de cradle, een spraakcomputer, het levensboek, herinneringskoffers en nog meer om op te noemen. Als verrassing kregen alle teamrolhouders de mogelijkheid om voor hun team een cadeau aan te schaffen. Zo konden zij kiezen uit een schootvoelbak, een beleefplank, een boekenpakket en een nostalgisch muziekcentrum

   

De projectgroep persoonsgerichte zorg beraadt zich momenteel op een vervolg van deze inspirerende bijeenkomst!