WelThuis De Rozentuin aan de Naomigang 1 in Zoetermeer is vrijdag 5 juli officieel in gebruik genomen. Dit gloednieuwe woonzorggebouw beschikt over 48 appartementen en 6 gemeenschappelijke buurtkamers.

De locatie biedt zorg en begeleiding aan 40 bewoners met een vorm van dementie en aan 8 bewoners met een lichamelijke zorgvraag. Bewoners wonen hier op basis van een indicatie in de Wet langdurige zorg. Een deel van de bewoners komt vanuit de tijdelijke huisvesting WelThuis Monteverdi, nabij het Woonhart in Zoetermeer. Iedere bewoner van De Rozentuin beschikt over een eigen appartement met woonkamer, aparte slaapkamer en badkamer. Daarnaast zijn alle appartementen voorzien van een ruim balkon. Er zijn 6 buurtkamers. Hier kunnen bewoners gezamenlijk vertoeven. Laurence Mannot, locatiemanager van De Rozentuin vertelt trots: “De Rozentuin biedt onze bewoners een echt thuis”. Ze hebben hier veel eigen ruimte en privacy. Zo heeft iedere bewoner een eigen plek om zich even helemaal terug te trekken alleen, met partner en/of naasten.”

Slimme sensoren
In De Rozentuin wordt gebruik gemaakt van zorgdomotica. Geavanceerde technische hulpmiddelen bieden zorgmedewerkers extra ogen en oren om goede zorg te verlenen en de kwaliteit van leven van bewoners te vergroten. Zo zijn er slimme sensoren in het gebouw voorzien, waardoor bewoners zich in meer of mindere mate zelfstandig binnen het gebouw kunnen bewegen. In samenwerking met interieurstylist Livin is de inrichting van de locatie geheel afgestemd op mensen met dementie. Zo is gewerkt met frisse kleuren, nostalgische meubels en aansprekende belevingselementen die de zintuigen prikkelen.

Duurzaam gebouw
Duurzaamheid was een belangrijk thema bij de bouw van De Rozentuin. Zo is het gebouw ‘all-electric’, dus zonder gasaansluitingen. Op het dak liggen zonnepanelen en de verwarming vindt plaats met luchtwarmtepompen. Ook de functie van het gebouw is duurzaam. Aad van der Tas, projectontwikkelaar bij De Goede Woning legt uit: “Wij hebben het gebouw zo ontwikkeld dat het energieneutraal en toekomstbestendig is”. En mocht het nodig zijn, dan kunnen de wooneenheden in de toekomst met beperkte middelen geschikt gemaakt worden voor eenpersoonshuishoudens of voor jongeren.”

Over De Rozentuin
WelThuis De Rozentuin ligt in de Zoetermeerse wijk Rokkeveen en is gelegen op het voormalig terrein van Floriade, schuin achter de Regenboog kerk. De eigenaar/verhuurder van De Rozentuin is De Goede Woning en het gebouw is gerealiseerd door De Vries en Verburg.