WelThuis Academie

Werken en leren op onze zorgcentra

De WelThuis Academie leidt leerlingen in drie jaar tijd op tot verzorgende. Leerlingen gaan direct aan de slag in één van onze woonzorgcentra en volgen tegelijkertijd een opleiding tot verzorgende. Hiermee willen we onze toekomstige medewerkers ontwikkelingen tot direct inzetbare beginnende professionals, met de benodigde specifieke kennis van de ouderenzorg.

Opleiding VIG 3.0

Goede voorbereiding op het werkveld

In de ouderenzorg bestaat een groot personeelstekort. Afgestudeerde verzorgenden kiezen vaker voor een baan in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Eén van de redenen om niet voor het verpleeghuis te kiezen, is vaak de onbekendheid met deze vorm van zorgverlening. Daarnaast voelen verzorgenden zich ook niet voldoende voorbereid op het vak van ouderenverzorgende. Door de opleiding tot verzorgende te combineren met het werken in het verpleeghuis, is een student veel beter voorbereid op het werk in een woonzorgcentrum.

Leren door te doen

Een van de belangrijkste pijlers van de opleiding is het vak leren vanuit de praktijk, waarbij de praktijksituatie leidend is voor het leerproces. De leerlingen krijgen les van collega-expertdocenten. De opleiding begint bij de basiskennis en geleidelijk aan worden de vaardigheden uitgebreid. De leerlingen krijgen daarbij alle ruimte om zich te verdiepen in specifieke kennisgebieden en vaardigheden. WelThuis hoopt met deze manier van opleiden een nieuwe groep verleiden tot de ouderenzorg.

Een opleiding voor iedereen

In september 2017 is de eerste groep leerlingen gestart. Opleidingsadviseur Joyce Zuurveld: “We willen na drie jaar beschikken over een eerste lichting startklare en bekwame medewerkers, die gediplomeerd zijn vanuit de praktijkgerichte opleiding van WelThuis in samenwerking met het Albeda college. De eerste groep bestaat uit 29 enthousiaste leerlingen. Het is een gemêleerd gezelschap: van kapster tot iemand de politieacademie heeft gedaan. Maar natuurlijk ook leerlingen met zorgachtergrond. De jongste leerling is 16 jaar en de oudste is 59!”.

 

Krachtenbundeling WelThuis en NCOI

Op 3 april 2019 zijn 18 volwassenen, zogenoemde zij-instromers, uit de regio’s Krimpenerwaard, Zoetermeer en Gouda de verkorte BBL Mbo-opleiding tot Verzorgende IG niveau 3 gestart. Op dat moment zijn al meer dan 75 zij-instromers via de WelThuis academie aan het leren en werken. De zorgbranche heeft te maken met een tekort aan goed gekwalificeerd personeel. Door de samenwerking met NCOI op te zoeken, zijn wij in staat om in plaats van in een periode van 3 jaar (36 maanden) studenten in 15 maanden als Verzorgenden IG niveau 3 te laten afstuderen.

In de verkorte opleiding vindt leren ook voor een groot deel in de praktijk plaats, zodat studenten alvast hun nieuwe beroep kunnen vervullen. En dat werkt! Door de bundeling van expertise, netwerk en middelen ontwikkelen NCOI en WelThuis een passend opleidingstraject voor kandidaten. De achtergrond van de studenten is heel divers, zowel in leeftijd als in opleidingsniveau en werkervaring. Tijdens dit traject kunnen zij opgedane levenservaring verbinden aan de kennis en kunde van het leertraject. Na een intensief traject van 15 maanden zullen de studenten al hun diploma halen. Na het behalen van het diploma zijn zij verzekerd van een vaste aanstelling van minimaal 28 uren per week. Tijdens het gehele traject worden de studenten begeleid door praktijkbegeleiders, opleidingscoaches, de opleidingsadviseur van WelThuis en de docenten van NCOI.

NCOI Sectordirecteur Zorg, Welzijn en Onderwijs, Martin van der Groep is heel blij met de samenwerking met WelThuis. “Wij willen bijdragen aan de grote vraag naar Verzorgenden IG niveau 3. Door samen op te trekken kunnen we een kwalitatief goede match maken, waarbij de studenten precies die vaardigheden en competenties bezitten die nu zo hard nodig zijn in de zorgsector”. Directeur WelThuis, Miranda Schouten ziet de grote voordelen van het samenwerken met NCOI om tot oplossingen te komen voor een urgente vraag in de markt. “Samen kunnen we een grotere vuist maken en vooral ook zij-instromers helpen. We hopen in de toekomst meer soortgelijke trajecten te kunnen starten”.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Joyce Zuurveld-Breas via stages@welthuis.nl of 088-4262115.

 

Onze andere opleidingen

Wil je een van onze andere opleidingstrajecten volgen? Waaronder MBO-Verzorgende, MBO-Verpleegkundige of HBO-Verpleegkundige? WelThuis is een door Calibris erkend leerbedrijf en biedt deskundige begeleiding.

Direct solliciteren voor een van deze opleidingstrajecten? Ga dan naar werkenbijwelthuis.nl.