Er is veel interesse in onze praktijkgerichte VIG opleiding, waar we in drie jaar tijd studenten opleiden tot zorgprofessionals niveau 3. Inmiddels zijn er al twee groepen gestart aan de WelThuis Academie. Kandidaten voor deze derde groep doorlopen momenteel een selectietraject. Een onderdeel hiervan zijn de zogeheten ‘speeddates’. Vorige week konden potentiële studenten op deze manier kennis maken met de locatiemanagers. De nieuwe groep VIG-studenten start in september van dit jaar.

Er is nog veel meer nieuws te melden over de opleidingen binnen WelThuis! Opleidingsadviseur Joyce Zuurveld praat je graag bij.

WelThuis Academie

Onze praktijkgerichte VIG-opleiding is een groot succes. Alle 29 BBL-studenten die in september gestart zijn, hebben de eerste fase van de VIG-opleiding succesvol doorlopen. Dit is redelijk uniek, aangezien het gemiddelde percentage uitvallers binnen de reguliere BBL-opleiding zo’n 15 tot 20% is. Afgelopen februari is ook weer een nieuwe groep van 22 studenten gestart aan dit traject, waarvan 21 nu halverwege het eerste leerjaar zijn. We kunnen best met een beetje trots zeggen dat de feedback van de studenten tot nu toe zeer positief is!

De WelThuis Academie is in september 2017 opgericht. In drie jaar tijd worden BBL leerlingen opgeleid tot Verzorgende IG. Dit doet WelThuis in samenwerking met het Albeda collega. De studenten worden WelThuis-breed opgeleid met de focus dus op de ouderenzorg, de klassen zijn dus ook alleen gevuld met studenten van WelThuis.

Expertlessen
Een belangrijk onderdeel van de VIG opleiding zijn de expertlessen die wij als WelThuis zelf geven. De thema’s die we tot nu toe hebben behandeld zijn de kernwaarden van WelThuis, beroepshouding, HACCP, transfertechnieken, welzijn en persoonsgerichte zorg. In de tweede fase van de opleiding gaan we dieper in op de thema’s dementie, BOPZ (vrijheid en veiligheid) en palliatieve zorg.

Een weloverwogen keuze
WelThuis vindt het belangrijk dat de toekomstige collega’s een weloverwogen keuze kunnen maken waar zij willen gaan werken na het behalen van hun diploma. Daarom gaan ze aan de slag binnen al onze woonvormen: klein, semi klein en grootschalig, PG en somatiek. Op deze manier zijn de nieuwe collega’s volledig ingewerkt wanneer zij een vaste instelling bij ons krijgen.

Nieuwe groep in september
In september 2018 is het plan om een groep (nu 25) studenten te laten starten. Momenteel zijn we druk bezig met de selectieprocedure. Deze procedure is wel anders dan voorgaande jaren. De kandidaten hebben allemaal eerste een selectietest gemaakt. Hierna volgt een speeddate met locatie managers en wanneer de kandidaat dit goed doorlopen heeft mogen zij door naar een cognitieve vaardigheid test. Als ook deze met succes wordt afgerond krijgt de leerling zijn of haar aanstelling als BBL-student.

Ander nieuws over de opleidingen

We hebben natuurlijk ook nog andere studenten bij WelThuis. Naast BBL hebben wij natuurlijk ook BOL-studenten die bij ons werken gedurende hun stage. Gemiddeld zijn er per leerjaar zo’n 180 studenten werkzaam bij WelThuis.

Doorstroom
Er zijn ook veel bestaande collega’s die zich naast de verplichte scholingen verder willen ontwikkelen. Zo hebben wij ‘doorstroom’-leerlingen van Verzorgende 2 naar Verzorgende 3 en van IG naar Verpleegkundige 4. Ook zijn wij verheugd dat er een aantal collega’s de stap hebben gemaakt om de HBO Verpleegkundige-opleiding te gaan volgen.

Deskundigheidsbevordering
In oktober 2017 zijn 15 medewerkers gestart met de EVV-opleiding. Op 8 juni aanstaande mogen zij hun diploma in ontvangst nemen. Alvast van harte gefeliciteerd allemaal! De medewerkers ervaren deze opleiding als duidelijke meerwaarde voor het vervullen van het EVV-schap.

In februari van dit jaar zijn 15 medewerkers gestart aan de GVP-opleiding. Dit is al de tweede groep die binnen WelThuis met enthousiasme deze opleiding volgt. De grondige extra kennis over Dementie wordt ook in deze weer als meerwaarde ervaren. Zij zullen in september hun diploma mogen ontvangen.

Ik wens alle studenten een hele fijne zomer!

Joyce Zuurveld