De ontwikkelingen rondom de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) gaan snel. Het krijgt dan ook steeds meer bekendheid. Wellicht heeft u er ook al iets over gehoord. Vanaf heden 2023 kunnen cliënten en mantelzorgers informatie van WelThuis ophalen in hun PGO. Daarom informeren we u over wat dit betekent in de zorgverlening. U leest hier alles over in dit bericht.

Persoonlijke Gezondheidsomgeving is een app of website, waar u een overzicht van uw medische gegevens van verschillende zorgverleners kunt verzamelen, bijhouden en delen. Denk daarbij aan correspondentie, medicijngebruik en laboratoriumuitslagen. Handig voor cliënten, mantelzorgers en zorgverleners!

In ontwikkeling
Cliënten krijgen steeds meer regie en zeggenschap over hun gezondheid en behoefte aan zorg. Met het inrichten van portalen hebben zorginstellingen medische gegevens inzichtelijk en toegankelijk gemaakt. De volgende stap is de komst van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). De mogelijkheden van PGO’s zijn ook nog volop in ontwikkeling. Zo wordt het in de toekomst mogelijk om zelf gemeten gezondheidsgegevens toe te voegen, zoals bloeddruk of gewicht.

PGO is van de cliënt
Iedere zorgaanbieder heeft een eigen portaal. In het portaal WelThuis staat alleen informatie van WelThuis. Als u als cliënt bij meerdere zorginstellingen komt, dan heeft u te maken met verschillende portalen. Een PGO is van de cliënt zelf. In een PGO verzamelt de cliënt alle gegevens van verschillende zorgverleners. De cliënt kan deze gegevens zelf beheren en delen.
Goed om te weten: er zijn verschillende PGO’s met verschillende functionaliteiten. U kunt zelf kiezen van welke PGO’s u gebruik wil maken.

Voordelen PGO’s
– Eigen (medische) informatie overzichtelijk op één online plek.
– De regie over de eigen gezondheid en grip op eigen gegevens.
– Betere voorbereiding op een afspraak met een zorgverlener.
– Uitslagen en afspraken teruglezen op een zelfgekozen moment.
– Bij het wisselen van zorgverlener, blijven gegevens beschikbaar.

Meer weten? Er is al heel veel informatie beschikbaar op www.pgo.nl en www.digitalezorggids.nl, bekijk deze video of bekijk de veel gestelde vragen.