Wat kost wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis?

 

Wanneer u kiest voor wonen in een locatie van WelThuis, heeft u de keuze uit zelfstandig of beschermd wonen.

 

Zelfstandig wonen

U woont zelfstandig in een appartement in een van onze verzorgingshuizen. U heeft hiervoor geen indicatie van zorg nodig. Zelfstandig wonen in een verpleeghuis is ook mogelijk, maar alleen met een indicatie van zorg. 

  

Beschermd wonen

In de appartementen en woongroepen in een verpleeghuis woont u beschermd. Dit houdt in dat er 24 uur per dag verpleging en begeleiding aanwezig is. Voor beschermd wonen heeft u een indicatie nodig.

 

Kosten

Welke indicatie u nodig heeft en welke kosten u betaalt is per persoon verschillend. Ieder persoon heeft immers andere zorg- en woonbehoeften en wensen. Ook speelt uw inkomen een rol in de berekening van de kosten.

Factoren die van invloed zijn op de kosten:

  • Of u in een eenkamer- of een tweekamerappartement gaat wonen
  • U zet uw geldige indicatie om in Persoonsgebonden Budget (PGB) en gaat zelf zorg inkopen.
  • U heeft een indicatie, maar wilt daarnaast zorgproducten en diensten bijkopen (zoals huishoudelijke hulp of maaltijden aan huis)
  • U woont zelfstandig in een verzorgingshuis, maar wilt van zorgdiensten en producten gebruik maken (zoals thuiszorg)

Kortom er zijn veel mogelijkheden om in een verpleeghuis comfortabel en veilig te wonen. Bespreek uw persoonlijke wensen en behoeften met een adviseur van WelThuis. Zij geven u advies voor uw persoonlijke situatie.

 

Huren

Bij WelThuis kunt u een appartement huren en ook zorg krijgen. De volgende zaken zijn dan van belang:

  • U heeft geen indicatie nodig als u een appartement wilt huren in een verzorgingshuis. Voor het huren van een appartement in een verpleeghuis is wel een indicatie nodig. 
  • Als u huurt bij WelThuis dan betaalt u maandelijks de huur. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u huursubsidie aanvragen.
  • Alle huurprijzen zijn exclusief servicekosten en kosten voor gas, water en licht.
  • U heeft bij WelThuis de keuze uit een eenkamer- of  tweekamerappartement.
  • Vraag de huurprijzen en oppervlaktes van de kamers op bij de adviseur WelThuis.

 

Vanaf 2016 moet WelThuis voldoen aan de nieuwe passendheidsnorm voor het toewijzen van huurwoningen. Hiermee wil de overheid voorkomen dat huishoudens met de laagste inkomens in te dure woningen terecht komen. Wilt u een appartement huren bij WelThuis? Vraag dan zo spoedig mogelijk een IBRI-D of IBRI-V formulier op bij de Belastingdienst. Lees hier meer over de Woningwet Passend Toewijzen.

 

Indicatie

Voor wonen in een verpleeghuis heeft u een verblijfsindicatie nodig. Deze indicatie wordt afgegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg  (CIZ). Een verblijfsindicatie beschrijft uw zorgzwaartepakket (ZZP). Een ZZP beschrijft welke zorg u nodig heeft. Samen met u bespreekt de adviseur van WelThuis hoe de invulling van de ZZP eruit kan zien.

 

Eigen bijdrage

Krijgt u verpleging of verzorging (Langdurige Zorg) dan kan het zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) int de eigen bijdrage. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk.

Vragen

Heeft u vragen over wonen, huurprijzen, indicaties of de eigen bijdrage? Neem dan contact op met een adviseur WelThuis. Zij zijn dagelijks van 08.00 - 17.00 uur telefonisch bereikbaar via 088 42 62 160. Of verstuur een bericht.

Contact

WelThuis
Postbus 571 | 2800 AN Gouda

Adviseur WelThuis
T: 088 42 62 160 
E: info@welthuis.nl

privacy  | disclaimer |WelThuis is onderdeel van Fundis.

copyright © WelThuis 2016

 

facebook icon

twitter icon